Czekoladowy spód brownie z powodzeniem można upiec jako osobne ciasto, ciesząc się głębią i intensywnością prawdziwego kakao.
Składniki:
na spód brownie:
1/2 szklanki mąki,
9 łyżek kakao,
szklanka cukru do wypieków,
110 g masła,
3 jajka
na masę serową:
1 kg sera twarogowego na sernik
4 jajka
3 białka
1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
1 i 1/2 szklanki cukru do wypieków,
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
+ maliny
+ biała czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Spód brownie
W rondlu roztopić masło, zmieszać z kakao, ostudzić. Mąkę połączyć z kakaem, cukrem, wbić jajka dolać ostudzoe masło, zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Piec ok. 25 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W mikserze utrzeć ser razem z całymi jajkami, dodać cukier, kremówkę i ekstrakt z wanilii.
Nie mieszać zbyt długo, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Pod koniec dodać maliny, wylać całość na upieczony spód brownie, wyrównać.
Piec w temperaturze 130 stopni ok. 1 godzinę 40 minut. (ja na ostatnie 20 minut przykryłam górę sernika folią aluminiową, by zapobiec przypaleniu góry.
Studzić w piekarniku.
Po wystudzeniu udekorować białą czekoladą.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!