środa, 30 kwietnia 2014

a

Najlepsze, wilgotne, bardzo szybkie w przygotowaniu.
Kto by pomyślał, że w niecałe 30 minut można wyczarować pyszne muffiny czekoladowe. Niesamowicie długo pozostają świeże. Kawałki czekolady idealnie współgrają z mięciutkim ciastem. Co tu dużo mówić... niebo w gębie!


Składniki (na ok. 12 sztuk)

250 g dowolnej czekolady ( dałam 150 gorzkiej, 100 mlecznej),
150 g masła,
300 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
4  łyżki kakao,
220 g cukru,
2 duże jajka,
170 ml mleka

Wykonanie:

Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Połączyć z cukrem, mlekiem, jajkami, dolać ostudzone masło, wymieszać. Czekoladą posiekać na kawałeczki, dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nalać ciasta do 3/4 wysokości.
Piec ok.25 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!








Piknik majowy