sobota, 10 maja 2014


To danie powstało zupełnie przypadkowo. Z powodu praku pomysłu na obiad ,,wyczarowałam coś z niczego". Efektem był przepyszny smakaron z dość oryginalnym, gęstym sosem. Wyczuwalny aromat ziół idealnie skompował się z delikatnym smakiem mozarelli, a dzięki cebulce potrawa nabrała wyrazistego smaku.

Składniki: (na ok. 2 porcje)

120 g ulubionego makaronu,
100 g serka śmietankowego,
50 g śmietany 30 %
świeża bazylia,
świeży rozmaryn, 
1 średnia cebulka,
1 ząbek czosnku,
150 g mozarelli,
puszka groszku,
1/3 szklanki słonecznika,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, dodając do wody ok. łyżkę oliwy (by się nie skleił). Pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek posmażyć na oliwie z oliwek. Mozarellę potrzeć na tarce, zmieszać z serkiem i śmietanką, dodać do cebulki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zioła posiekać, wsypać do reszty. Smażyć aż do roztopienia mozarelli. Gotowym sosem polać makaron, wierzch posypać groszkiem i słonecznikiem.

Smacznego!