Składniki:
kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki,
120 g masła,
żółtko,
łyżeczka soli,
pieprz,
60 ml wody
farsz:
cukinia,
1/2 bakłażana,
duża marchew,
150 ml śmietany 30 %,
jajko,
100 g startej mozarelli,
2 łyżeczki kardamonu,
pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Masło pokroić w paski, połączyć z mąką, żółtkiem, solą, pieprzem i wodą. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
(Kruche ciasto zazwyczaj wyrabiam rękami).
Po schłodzeniu ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/fasoą/grochem.
Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Po 15 minutach ściągnąć z ciasta ryż oraz papier i dopiec jeszcze 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Farsz: Śmietanę oraz jajko wlać do miseczki, rozbełtać widelcem, zmieszać z potartą mozarellą, kardamonem, czosniem, pieprzem i solą. Całość wylać na ostudzoną tartę.
Warzywa umyć, przekroić wzdłuż, następnie obieraczką ,,kroić na plasteki wysokie na ok. 1-1,5 cm.
Układać naprzemiennie zaczynając od zewnątrz. Całość skropić oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-25 minut.
Tartę podawać podgrzaną.
Smacznego!