Składniki:
150 g wątróbki wieprzowej,
1 200 g mięsa wieprzowego,
500 g mięsa wołowego,
500 g mięsa drobiowego,
(waga mięs może być wraz z kością),
150 g słoniny (do ozdobienia),
2 marchewki,
pietruszka,
1/4 selera,
2-3 ząbki czosnku,
3 średnie cebule,
3 jajka,
pieprz,
sól,
bułka tarta,
1 czerstwa bułka,
3 liście laurowe,
5 kulek ziela angielskiego,
majeranek,
1/2 gałki muszkatałowej,
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, cebulę, seler obrać. Umyte mięsa (oprócz wątróbki) umieścić w garnku wraz z niepokrojonymi jarzynami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, pieprzem i solą. Gotować ok. 2-3 godziny na małym ogniu (do zmięknięcia mięsa). Po ugotowaniu wyjąć wszystkie składniki, nie wylewać wody.
Do wywaru włożyć wątróbkę i słoninę, gotować ok. 5 minut, wyjąć wątróbkę, słoninę pozostawić na kolejne 5-10 minut.
Z mięs usunąć kości, przemielić razem z wątróbką, jarzynami i przyprawami, z którymi mięsa były gotowane. Bułkę wymoczyć w wywarze mięsno-warzywnym, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do całości. Dodać jajka, zmiksować.
Gałkę muszkatałową zetrzeć, dodać do całości wraz z majerankiem. Wymieszać.
Wystudzoną słoninę pociąć na kilka trójkątów o grubości 3 mm, resztę pokroić w słupki.
Foremki wysmarować tłuszczem, na spodzie poukładać kawałki słoniny, brzegi formy wyłożyć słupkami. Obsypać bułką tartą.
Zmielony pasztet przełożyć ostrożnie do foremek, wyrównać powierzchnię, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na termoobiegu przez ok. 60- 80 minut.
Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Smacznego!