czwartek, 8 maja 2014


Oto przepis prosto z notatnika mojej babci... Pasztet z mięsem i jarzynami...Jego smak przypomina mi beztroskie chwile lat przedszkolnych, wieczną zabawę. Zapewne każdy z Was ma swoją ,,potrawę z dzieciństwa". W moim przypadku taką potrawą jest właśnie on. Najpyszniejszy pasztet na świecie! 

Składniki:

150 g wątróbki wieprzowej,
1 200 g mięsa wieprzowego,
500 g mięsa wołowego,
500 g mięsa drobiowego,
(waga mięs  może być wraz z kością),
150 g słoniny (do ozdobienia),
2 marchewki,
pietruszka,
1/4 selera,
2-3 ząbki czosnku,
3 średnie cebule,
3 jajka,
pieprz,
sól,
bułka tarta,
1 czerstwa bułka,
3 liście laurowe,
5 kulek ziela angielskiego,
majeranek,
1/2 gałki muszkatałowej,

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, cebulę, seler obrać. Umyte mięsa (oprócz wątróbki) umieścić w garnku wraz z niepokrojonymi jarzynami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, pieprzem i solą. Gotować ok. 2-3 godziny na małym ogniu (do zmięknięcia mięsa). Po ugotowaniu wyjąć wszystkie składniki, nie wylewać wody. 
Do wywaru włożyć wątróbkę i słoninę, gotować ok. 5 minut, wyjąć wątróbkę, słoninę pozostawić na kolejne 5-10 minut. 

Z mięs usunąć kości, przemielić razem z wątróbką, jarzynami i przyprawami, z którymi mięsa były gotowane. Bułkę wymoczyć w wywarze mięsno-warzywnym, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do całości. Dodać jajka, zmiksować. 
Gałkę muszkatałową zetrzeć, dodać do całości wraz z majerankiem. Wymieszać.

Wystudzoną słoninę  pociąć na kilka trójkątów o grubości 3 mm, resztę pokroić w słupki.

Foremki wysmarować tłuszczem, na spodzie poukładać kawałki słoniny, brzegi formy wyłożyć słupkami. Obsypać bułką tartą. 

Zmielony pasztet przełożyć ostrożnie do foremek, wyrównać powierzchnię, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na termoobiegu przez ok. 60- 80 minut.
Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.

Smacznego!












Piknik majowy