sobota, 8 lutego 2014




Pyszne, nie za słodkie. Korzenne z odrobiną rumu. Nie są miękkie, raczej twarde i chrupiące. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty. Przeczytałam gdzieś, że imbir zwiększa ukrwienie mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację... Szkoda, że te ciastka powstały już po sesji...

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżki zmielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
łyżeczka przyprawy do pierników,
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
180 g miękkiego masła,
1/3 szklanki jasnego rumu,
2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
1jajko,
cukier puder do obtoczenia

Wykonanie:

Zmieszać mąki, przyprawy, proszek do pieczenia. W osobnej misce masło utrzeć wraz z cukrami, dodać ekstrakt, jajko, stopniowo dolać rum (cały czas ucierając). Zagnieść kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez około 12 minut. Po upieczeniu ułożyć na kratce, następnie jeszcze delikatnie ciepłe ciastka obtaczać w cukrze pudrze.

Smacznego!