piątek, 7 lutego 2014






Coś dla miłośników batonu Snickers!
Połączenie orzeszków, karmelu i pysznego sernika- niebo w gębie... 
Ten sernik z pewnością zyska grono wielbicieli.

*przepis zmodyfikowałam, oryginalny pochodzi z niezawodnych moich wypieków


Składniki:

Spód:


1,5 szklanki mąki

6-7 łyżek cukru pudru,
130 g masła,
3 żółtka,
3 łyżeczki wody,
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść i umieścić w lodówce na minimum 40 min. Następnie wysmarować formę masłem, opruszyć bułką tartą i wgnieść ciasto w spód, ponakłuwać widelcem. Piec 10-12 min w temperaturze 170 stopni.

Sernik:

750 g zmielonego twarogu półtłustego,
7 jajek (osobno białka i żółtka),
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki ( dałam krupczatkę),
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
5 snickersów 50 g pokrojonych na drobne kawałki

Dekoracja:

puszka mleka skondensowanego (słodzonego),
snickersy- dowolna ilość

Wykonanie:
Jajka wraz z masłem utrzeć do białości, dodać twaróg, ekstrakt z wanilii, żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie w osobnej misce ubić białka, połączyć z masą.
Całość wylać na podpieczony spód. Piec 50-60 min w 180 stopniach. W międzyczasie gotować puszkę mleka skondensowanego przez ok 2,5 h ( ważne by woda całkowicie przykrywała puszkę), przed otwarciem ostudzić. ,,Karmel" przełożyć do rękawa cukierniczego.Przy jego pomocy ozdobić sernik, następnie posypać kawałkami snickersów.

Smacznego!