czwartek, 5 czerwca 2014


Niezwykle pyszna ryba. Chrupiąca orzechowa panierka, soczyste, delikatne mięso. Bardzo szybkie danie, nieskomplikowane. Gorąco polecam jako szybki, zdrowy obiad. Idealnie komonuje się z brązowym ryżem i brokułami. 

Składniki:


100 g podruszonych migdałów,
100 g pokruszonych orzechów włoskich,
otręby owsiane,
łyżka klarowanego masła,
1 cytryna,
sezam,
mąka,
1 jajko,
rozmaryn,
tymianek,
sos sojowy,
pieprz

Wykonanie:


Filety opłukać, opruszyć pieprzem, ziołami, polać sosem sojowym, skropić cytryną, odstawić na 5-10 minut.
Przygotować 3 miski. Do jednej wysypać mąkę, na drugą wylać rozbełtane jajko, na trzecią wsypać orzechy i otręby owsiane
Panierować kolejno w: mące, jajku, bułce oraz orzechach.
Rybę smażyć na rozgrzanym, wcześniej sklarowanym maśle, często obracając.
Wyłożyć na tależ, opruszyć sezamem, obłożyć plastrami cytryny.
Podawać z ryżem i ulubionymi warzywami. 

Smacznego!







i Carmie załapała się na sesję... ;-)