Oto kolejna odsłona łososia. Tym razem skupiłam się głównie na walorach smakowych potrawy. Pyszny, delikatny łosoś w połączeniu z chrupiącymi orzechami włoskimi - bajka! Smak dania przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Prosto, szybko, a zarazem przepysznie! Polecam!
800 g fileta z łososia,
150 g orzechów włoskich
2 cytryny,
sól,
oliwa,
pieprz,
natka pietruszki
Wykonanie:
Łososia pokroić w filety, posolić, popieprzyć, polać sokiem z 1,5 cytryny, na wierzchu ułożyć natkę świeżej pietruszki, odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Orzech włoskie posiekać lub pokruszyć. Filety posmarować oliwą, opruszyć orzechami włoskimi. Panierkę delikatnie docisnąć, by lepiej przylegała do ryby. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!