poniedziałek, 31 marca 2014


W ten weekend postanowiłam zadbać o swój jadłospis. Od dawna wiem, że Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Obfituje w kwasy tłusz­czo­we ome­ga-3, omega-6, witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Krótko mówiąc- samo zdrowie.  Dzisiaj post z cyklu ,,zdrowa dieta"- przepyszny łosoś gotowany na parze.

Składniki:

2 filety z łososia,
sok z 1-2 cytryn,
sól, 
pieprz,
świeży koperek,
tymianek,

Wykonanie:

Filety z łososia pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Do miski wycisnąć sok z 1 cytryny, włożyć do niej łososia, przykryć koperkiem i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Garnek do gotowania na parze wyłożyć pokrojoną cytryną, na wierz wyłożyć łososia. Parować przec ok. 10 minut lub krócej ( w zależności od grubości filetu ).
Posolić i popieprzyć na talerzu, udekorować koperkiem.
Można podawać ze zblanszowanym szpinakiem.
Smacznego!