Szybka, pachnąca, wyśmienita! Idealna na szybki obiad lub niespodziewaną wizytę gości. Bardzo prosta w wykonaniu! Przywodzi na myśl wakacje. Idealnie pasuje do lampki schłodzonego, białego wina. Najlepsza zaraz po upieczeniu.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g),
pasta z pomidorów, bazylii i oliwy,
2 duże pomidory,
2 kulki mozarelli,
150 g sera pleśniowego Camembert,
bazylia,
oregano,
oliwa z oliwek,
mała cebula
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić. Naoliwić formę do tarty, wgnieść w nią ciasto (zostawiając 1-2 płaty na dekorację). Ciasto obciążyć by nie urosło. Podpiec w piekarniku przez ok. 8 minut, w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie pokroić mozarellę, Camembert oraz pomidora. Cebulę pokroić w drobne kostki.
Gdy ciasto będzie podpieczone wysmarować je pastą z pomidorów, wyłożyć mozarellą, serem, na wierzch położyć plastry pomidora, obsypać cebulką, opruszyć bazylią i oregano, skropić oliwą. Ozdobić paskami z pozostałej części ciasta. Piec przez kolejne 12- 14 minut.
Smacznego!