sobota, 2 sierpnia 2014



W gorące dni zazwyczaj nie ma się ochoty na ciężkie i ciepłe potrawy. Nachodzi nas ochota na orzeźwiające danie, które nie podniesie dodatkowo temperatury naszego ciała. W czasie upałów idealnym obiadem jest chłodnik - pyszny, dobrze przyprawiony. Poza walorami smakowymi posiada jeszcze jeden atut- obłędny, w 100% naturalny kolor. Nie można mu się oprzeć!

Składniki:

30-40 dag cielęciny z kością,
1 i 1/4 litra wody,
25 dag włoszczyzny, ( marchew, pietruszka, seler. por)
pęczek botwinki,
30 g dag mąki,
250 g śmietany,
200 g kiszonych ogórków,
250 g  wody po ogórkach kiszonych,
2 jajka,
1 łyżka siekanego koperku,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
2-3 liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier,
sól,

Wykonanie:

W dużym garnku z cielęciny ugotować wywar, posolić. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce. 
Wywar z cielęciny przecedzić, mięso wyciągnąć, dodać botwinkę. 
Z mąki przygotować zawiesinę (połączyć mąkę z odrobiną zimnej wody ) dodać do wywaru, zagotować. 
Zupę połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą oraz wodą po ogórkach. 
Ugotowaną cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone jajka oraz posypać koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Lato w pełni!