Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.
Składniki:
ciastka:
550-600 g cukru pudru,
300 g białek,
250 g migdałów,
100 g nerkowców,
niebieski barwnik (opcjonalnie)
krem:
2-4 łyżki śmietany 30 %
szklanka wiórków kokosowych
4-6 łyżek cukru pudru
250 g mascarpone,
Wykonanie:
ciastka:
Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić białka. Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.
Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi orzechami.
Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.
krem:
Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną śmietanki 30%.
Ostudzone ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.
Smacznego!