sobota, 1 marca 2014


To moje ulubione ciasteczka. Robię je już od dłuższego czasu. Zawsze wychodzą i bardzo często goszczą na moim stole. Ważne, by użyć dobrego masła i absolutnie nie zastępować go margaryną. Są przepyszne... Uwaga, uzależniają!

inspiracją były mojewypieki

Składniki:

125 g masła,
120 g cukru pudru,
345 g mąki,
3-4 łyżki nutelli,
2 łyżki kakao,
1,5 łyżki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ekstrakt, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać nutellę i kakao. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Gdy ciasto będzie schłodzone rozwałkować obie części na jednakowe prostokąty o szerokości mniej więcej 15 cm. Na jasny prostokąt położyć ciemny, zawinąć w roladę. Kroić w plasteki o grubości 5-6 mm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zachować odstępy, bo ciastka rosną na szerokość. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 9 minut. Po upieczeniu nie zdejmować z blachy przez ok. 3-4 minuty (ciastka będą dość miękkie). Studzić na kratce.

Smacznego!