niedziela, 16 lutego 2014



Czy jesteście fanami pizzy? My zdecydowanie. Calzone jest niczym innym jak pizzą w kształcie pieroga. Zdrowe, pyszne i sycące danie w wersji razowej.
Coś dla fanów zdrowej kuchni. Mięsny farsz idealnie pasuje do przepysznego ciasta. To moja propozycja na niedzielny obiad dla całej familii!

Składniki:

Ciasto:

260 g mąki razowej,
200 g mąki pszennej,
łyżeczka soli,
pieprz,
bazylia, 
oregano,
10-12 g suszonych drożdży,
2,5 łyżki oliwy z rozmarynem,
250 ml ciepłego mleka 3,2 %

Farsz:

250 dag mięsa mielonego z indyka,
zielone oliwki,
ząbek czosnku, 
sól, 
piepsz,
oregano,
rozmaryn,
bazylia,
puszka krojonych pomidorów,
1/3 szklanki ryżu do risotto (objętość przed ugotowaniem),
1,5 łyżki kaparów,
mała cebula,
kurkuma,
kilka łyżek oliwy,
jajko,
kawałek sera Grana Padano

Wykonanie:

Mąki zmieszać z drożdżami, oliwą, przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

W międzyczasie przygotować farsz. Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać mięso, pomidory, posiekane oliwki, kapary, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż ugotować z łyżeczką kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody.

Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 175 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!









Olimpijskie gotowanie