piątek, 18 kwietnia 2014


Pyszne, proste żurawinowe ciasteczka o delikatnej, cynamonowej nucie. Sprawdzą się na każdą okazję. Może nieco świąteczne, ale nam wszystkim bardzo smakowały podczas słonecznych, wiosennych dni. Polecam wszystkim fanom żurawiny!

Składniki:

120 g masła,
110 g cukru,
2 jajka,
270 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżka ekstraktu z wanilii,
suszona żurawina
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać jajka, cynamon proszek, sodę i przesianą mąkę. Wyrobić dość lepkie ciasto. Utoczyć kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępach, delikatnie spłaszczyć. Ozdobić żurawiną. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut (ja po 6 minutach zmniejszałam temperaturę na 160). 

Smaczengo!