sobota, 12 kwietnia 2014


W moim menu ostatnio królują ryby. Dzisiaj przedstawiam przepis na pysznego dorsza zapiekanego z warzywami. Jest moja ulubiona ryba, którą mogłabym jeść codziennie. Z racji na jego delikatny smak, postawiłam na dodatki, które nie przyćmią smaku ryby. Szybkie, proste, zdrowe i przepyszne danie!



Składniki:

czerwona papryka, 2 pomidory,1 ząbek czosnku,1 cebula,garść oliwek,2 łyżeczki kaparów,4 filety z dorsza,sól,pieprz, świeża bazylia,oregano,4 łyżki oliwy z oliwek,sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w drobne kosteczki, czosnek, oliwki, bazylię i oregano posiekać. Zmieszać wszystko razem, dodać kapary. Przygotować naczynie żaroodporne wykładając jego dno folią aluminiową.Filety posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w naczyniu.Warzywa rozprowadzić na wierzchu, polać oliwą (jeśli ktoś lubi można posolić warzywa). Zamknąć naczynie (lub przykryć je folią aluminiową).Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.Można podawać z ryżem.



Zdrowy tryb życia
Dania dla urody