sobota, 19 kwietnia 2014


Makaroniki to słodkie ciasteczka przyrządzane z białekcukru pudru i mielonych migdałów. Wywodzą się z Francji oraz Włoch. Zaskakujące jest to, że oprócz walorów smakowych są bardzo odżywcze. Zawierają proteiny, wielonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (głównie E oraz B) oraz liczne składniki mineralne. Zrobione we własnej kuchni z pewnością ucieszą równiesz Wasze podniebienia. Gorąco polecam!

Składniki:

3 białka, 
1,5 szklanki cukru do wypieków,
szklanka zmielonych migdałów,

do przełożenia:
syrop malinowy,
3-4 łyżki śmietanki kremówki
200 g białej czekolady

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, zmielone migdały i dokładnie wymieszać.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia ( można również posłużyć się specjalną silikonową matą do makaroników).
Wykładać po łyżeczce masy, zachowując 3-4 centymetrowe odstępy.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Piec ok. 10-12 minut. Makaroniki powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
W międzyczasie przygotować masę do przekładania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Dodać syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.
Po ostudzeniu przełożyć czekoladą i skleić w markizy.

Smacznego!