środa, 26 lutego 2014



Dzisiaj przygotowałam coś dla wielbicieli zdrowej kuchni. Oto wegetariańskie kotleciki, polane przepysznym domowym sosem pomidorowym. Są wspaniałe! Przyznam, że to mój pierwszy eksperyment tego typu ale muszę powiedzieć, że bardzo udany. Danie smakowało wszystkim mięsożernym domownikom. Smaczne, pożywne i zdrowe. Niebo w gębie!


Składniki:

Sos:
4 pomidory,
garść oliwek,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,
ząbek czosnku,
mała cebula,
oliwa

Mini kotleciki:
1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (Quinoa)
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
0,5 szklanki ugotowanej kaszy kus kus (u mnie kus kus razowy)
cebulka,
ząbek czosnku,
4 łyżki passaty z pomidorów,
marchewka,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,
2-3 łyżki mąki razowej,
jajko,
oliwa z oliwek


Wykonanie:

Sos:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory pokroić w drobne kostki, oliwki posiekać, dodać do reszty składników. Smażyć aż do odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje przemielić go w blenderze na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Kotleciki:
Cebulkę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotować wszystkie kasze, odsączyć. Marchewkę pociąć na cieńkie talarki, podsmażyć. W misie blendera połączyć 3 rodzaje kasz, marchewkę, czosnek i cebulkę, wbić jajko, dosypać mąkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami, dodać passatę, zioła, posolić i popieprzyć. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Zwilżyć ręce i formować maleńkie kotleciki. Smażyć na oleju lub oliwie aż do zrumienienia.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać wraz z pełnoziarnistym makaronem.

Smacznego!









Zainspiruj się kaszą! II edycja