wtorek, 25 lutego 2014


To ciasto jest moją 100% improwizacją. Aż do samego końca nie miałam pojęcia jak będzie smakowało (i czy w ogóle będzie smaczne). Na szczęście okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Wyszło przepyszne! Słodkie, wilgotne. Powidła śliwkowe idealnie współgrają z kakaem i cynamonem- to one nadają całości przepyszny smak i charakter. Naprawdę warto upiec, by z przyjemnością delektować się pysznym ciachem podczas niedzielnej kawy.

Moje ciasto dość długo się piekło, z pewnością dlatego, że było duże. Tak... dokładnie tak jak napisałam - BYŁO.

Składniki:


Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
260 g śmietany 18%,
100 g śmietany 30%,
4 jajka,
230 g masła
2,5 szklanki cukru do wypieków,
1,5 łyżki ekstraktu z prawdziwej wanilii


Proszek kakaowy:
1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
4 kopiastych łyżek kakao,
łyżka cynamonu

+słoik powideł śliwkowych


Biała polewa:
8 łyżek cukru pudru,
180 ml śmietanki 30 %,
9 łyżek mleka w proszku,

wiórki kokosowe

Wykonanie:


Mąkę przesiać , zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, wbić jajka,  dolać obie śmietany i ekstrakt z prawdziwej wanilii. Połączyć ze składnikami suchymi, zmiksować na gładką masę.
Następnie przygotować warstwę kakaową. Zmieszać ostrożnie cukier puder z cynamonem i kakao.
Ciasto podzielić na 3 części, proszek kakaowy na 2.
Wlać pierwszą część ciasta do formy, opruszyć proszkiem, przykryć kolejną warstwą ciasta, wysypać resztę proszku i przykryć ostatnią częścią masy.
Na wierzchu ciasta robić ,,kleksy" z powideł śliwkowych, delikatnie (przy pomocy patyczka lub widelca) ,,wprowadzić je do środka ciasta, malując w ten sposób wzory.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 60-75 minut.
PolewaW kąpieli wodnej zagotować śmietankę, połączyć z cukrem i mlekiem w proszku, wymieszać. Polecam użyć blendera by nie powstały grudki. Rozrowadzić na wierzchu ciasta, obsypać wiórkami.