Wilgotne, pachnące bananami, delikatne, z przepyszną cynamonową kruszonką. Warto upiec więcej, bo znikają w tempie ekspresowym!
babeczki:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
100 g cukru
65 g cukru brązowego,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
szczypta cynamonu (lub przyprawy do pierników),
1 jajko
3 dojrzałe banany
kruszonka:
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru brązowego,
1/4 szklanki miękkiego masła pokrojonego na kawałki
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
ciasto:
Masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać do momentu utworzenia się ,,piany”. Ściągnąć z gazu gdy kolor masła nabierze delikatnie brązego koloru. Ostudzić.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgnieść banany, połączyć z jajkiem, cukrem i ostudzonym masłem. Dodać do reszty składników, zmiksować.
kruszonka:
Wymieszać mąkę, cukier, cynamon i masło, ugnieść palcami.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie napełnić ciastem. Na wierzch położyć kruszonkę, delikatnie docisnąć.
Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Piec ok. 20 minut.
Smacznego!