wtorek, 17 czerwca 2014


Chleb ze śliwką od zawsze królował w ścisłej czołówce moich ulubionych wypieków.
Od dawna zbierałam się do upieczenia własnego. Przyznam szczerze - zależało mi na czasie. Oto przepis na pyszny, prosty i bardzo szybki chleb. Wilgotny, o delikatnym aromacie słodkiej papryki. Całość dopełniają śliwki, które idealnie podkreślają jego nietypowy smak. Jeśli lubicie tego rodzaju wypieki- nie wahajcie się upiec!

Składniki:

15 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
kilka łyżek mleka mleka,
1,5 szklanki mąki pszennej ( można zmieszać z razową),
1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
pół szklanki wody,
śliwki suszone,
3/4 łyżeczki soli,
łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn. Podgrzać mleko do temperatury ciała, zmieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Mąkę przesiać, połączyć z orzechami, papryką, olejem, wodą, gotowym roczynem z drożdży, solą. Wyrobić zwarte ciasto, w miarę równomiernie umieścić w nim śliwki.  Uformować w bochenek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej chleb, odstawić w ciepłe miesce* na ok. 1-1,5 godziny (aż do podwojenia objętości).

Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Piec chleb ok 30-35 minut na termoobiegu.

Smacznego!


*Ja ciasta drożdżowe zawsze ,,wyrastam" w piekarniku ustawionym na temp. 50 stopni.  Przed pieczeniem wyciągam na zewnątrz na czas nagrzewania piekarnika do temperatury pieczenia.