poniedziałek, 3 marca 2014


To zdecydowanie będzie moja ulubiona zupa. Wyszła taka jak lubię, delikatnie kwaskowata, lekko pikantna, z wyczuwalną papryką i pomidorami. Dodatkowo zawiera kawałki najpyszniejszego kurczaka curry z nutką chili... Bajka! Gorąco polecam wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni!

Składniki:
3-4 pomidory (lub jedna puszka),
1/2 czerwonej papryki,
1 i 1/4 litra bulionu z kurczaka,
2 piersi z kurczaka,
2 łyżki przyprawy curry,
sól, 
pieprz,
łyżeczka chili w proszku,
oregano,
2-3 łyżki mąki,
2 ząbki czosnku,
duża cebula,
oliwa lub masło,
duża puszka kukurydzy,
duża puszka czerwonej fasolki,


Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kawałeczki, obtoczyć w mące zmieszanej z curry i chili, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kawałeczki piersi.
Na kolejnej patelni podsmażyć na maśle lub oliwie posiekaną cebulkę, dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z resztą. Smażyć aż do odparowania większości wody. Zmiksować.
Zagotować bulion, dodać zmiksowane warzywa oraz kurczaka.
Kukurydzę i fasolkę odsączyć, wrzucić do zupy. Całość doprawić świeżą bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.

Smacznego!





Red Hot Chilli
Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014