piątek, 21 marca 2014



Jako, że nadal jestem we Włoszech, wciąż mam okazję cieszyć się tutejszą kuchnią i przepisami. Dziś postanowiłam zrobić bardzo proste, szybkie danie. Na półce stała mąka oraz czarny makaron barwiony sepią z kałamarnicy, natomiast w lodówce zastałam parmezan, mleko i masło...
Okazało się, że posiadając jedynie niewielką ilość składników można wyczarować coś naprawdę smacznego. Padło na 'Spaghetti con crema al Parmigiano Reggiano' ...


Składniki: (na ok. 4 porcje)

pół litra mleka,
200 g Parmezanu (Parmigiano Reggiano),
oregano,
50 g mąki,
50 g masła,
250 g makaronu spaghetti,

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. 
W ronelku rozpuścić masło, zmieszać z mąką, oregano i mlekiem, zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć zmieszać z potartym parmezanem, podgrzewać aż do rozpuszczenia sera.
Sosem polać makaron, wierzch ozdobić tartym serem.

Smacznego!