sobota, 29 marca 2014


Ostatnio na sklepowej półce przyciągnęły moją uwagę pewne słoiki. Od razu pomyślałam, że musze je mieć, niezależnie od tego kiedy będę miała okazję je wykorzystać. Kupiłam. Po jakimś czasie w końcu wymyśliłam deser, który w tych naczyniach mógł prezentować się ciekawie. Oto moja propozycja na przekładane muffinowe ciasto, które z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki:

Na ciasto:
140 g cukru pudru,
2 jajka,
115  g mąki,
łyżka cynamonu,
łyżka skondensowanego mleka,
115 g masła,
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem różowy:
200 g śmietanki kremówki,
6-8 łyżek cukru pudru,
200 g mascarpone,
syrop malinowy

Krem biały:
200 g śmietanki kremówki,
6-8 łyżek cukru pudru,
200 g mascarpone

Wykonanie:

Ciasto:
4-5 słoików posmarować masłem. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać, przełożyć po równo do naczyń. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec na trybie statycznym przez 15-20 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Ostudzić.

Krem biały:
Schłodzoną kremówkę ubić, dodać cukier i mascarpone. Mieszać aż do połączenia składników.

Krem różowy:
Zimną kremówkę ubić, dodać cukier i mascarpone. Mieszając dodać syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.

Z każdego słoika wyciąć połowę ciasta, odłożyć do osobnego naczynia. Na pierwszą cynamonową warstwę rozłożyć biały krem, przykryć ciastem, z wierzchu przyozdobić kremem malinowym.

Smacznego!