Składniki:
30-40 dag cielęciny z kością,
1 i 1/4 litra wody,
25 dag włoszczyzny, ( marchew, pietruszka, seler. por)
pęczek botwinki,
30 g dag mąki,
250 g śmietany,
200 g kiszonych ogórków,
250 g wody po ogórkach kiszonych,
2 jajka,
1 łyżka siekanego koperku,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
2-3 liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier,
sól,
Wykonanie:
W dużym garnku z cielęciny ugotować wywar, posolić. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce.
Wywar z cielęciny przecedzić, mięso wyciągnąć, dodać botwinkę.
Z mąki przygotować zawiesinę (połączyć mąkę z odrobiną zimnej wody ) dodać do wywaru, zagotować.
Zupę połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą oraz wodą po ogórkach.
Ugotowaną cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone jajka oraz posypać koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!