Sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny, z delikatnie wyczuwalnymi przyprawami.
Dobra wiadomość dla stroniących od cukru- można z niego całkowicie zrezygnować, bo daktyle same w sobie są słodkie.
Gorąco polecam! Z pewnością upiekę go jeszcze nie raz!
Składniki:
spód:



sernik:






polewa:




*wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
spód:
Miękkie masło pokroić na małe kawałeczki, umieścić w misie blendera wraz z ciastkami, masłem i wiórkami kokosowymi, zmiksować.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.
Gdy masa będzie jednolita wgnieść ją w spód formy.
sernik:
Daktyle pokroić, umieścić w rondelku z wrzącą wodą, dodać przyprawę do pierników, zagotować. Gdy daktyle wchłoną trochę wody ściągnąć z ognia, ostudzić i odcedzić. Zmiksować na gładką masę, dodać ser, jajka, cukier i mąkę. Krótko wymieszać - do połączenia składników (jeśli czujemy niedosyt przypraw można spokojnie dosypać jeszcze pół łyżeczki).
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. By po upeczeniu sernik drastycznie nie opadł studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kakao. Gdy wszystkie grudki znikną wsypać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, gotować ok. 15 minut na małym gazie ( można krócej jeśli woli się polewy bardziej płynne). Bardzo często mieszać.
Gdy masa będzie delikatnie zastygać na ściankach rondelka można przyozdobić nią sernik. Opcjonalnie na wierzch można wysypać dodatkową porcję pokrojonych daktyli.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Miękkie masło pokroić na małe kawałeczki, umieścić w misie blendera wraz z ciastkami, masłem i wiórkami kokosowymi, zmiksować.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.
Gdy masa będzie jednolita wgnieść ją w spód formy.
sernik:
Daktyle pokroić, umieścić w rondelku z wrzącą wodą, dodać przyprawę do pierników, zagotować. Gdy daktyle wchłoną trochę wody ściągnąć z ognia, ostudzić i odcedzić. Zmiksować na gładką masę, dodać ser, jajka, cukier i mąkę. Krótko wymieszać - do połączenia składników (jeśli czujemy niedosyt przypraw można spokojnie dosypać jeszcze pół łyżeczki).
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. By po upeczeniu sernik drastycznie nie opadł studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kakao. Gdy wszystkie grudki znikną wsypać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, gotować ok. 15 minut na małym gazie ( można krócej jeśli woli się polewy bardziej płynne). Bardzo często mieszać.
Gdy masa będzie delikatnie zastygać na ściankach rondelka można przyozdobić nią sernik. Opcjonalnie na wierzch można wysypać dodatkową porcję pokrojonych daktyli.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego!