W dzisiejszym menu wytrawne muffinki. Przepyszne, wilgotne, w 100% łososiowe! Z delikatnie wyczuwalną nutką czosnku i szczypiorku. Doprawione chrzanem sprawiają, że ciężko poprzestać na jednej babeczce. Idealne jako drugie śniadanie, obiad lub kolacja. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gorąco polecam! Mimo iż nie są słodkie u nas zniknęły w tempie błyskawicznym!
Składniki:
300 g mąki
225 ml mleka 80 g masła 200 g wędzonego łososia szczypiorek niecała łyżeczka chrzanu tartego pół ząbka czosnku sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajkoWykonanie:Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i jajka. Masło rozpuścić, wlać do ciasta, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, chrzan potrzeć. Złączyć wszystkie składniki. Na koniec wędzonego łososia pokroić w cieniutkie plasterki, delikatnie połączyć z resztą składników. Doprawić solą i pieprzem.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut ( do tzw. ,,suchego patyczka")Smacznego!