sobota, 31 maja 2014


Sałatka idealna na ciepłe, wiosenne dni. W czasie, kiedy to słońce daje nam się we znaki i marzymy o czymś lekkim i orzeźwiającym na lunch. Pełna witamin,  niezwykle smaczna, z moim ukochanym sosem winegret...Polecam!

Składniki:

Sałatka:
1 pęczek zielonych szparagów,
2 jajka,
1 awokado,
ok. 4 średnie ziemniaki,
mix sałat (mój był z bratkami),
słonecznik prażony

Sos winegret:

1 łyżka musztardy,
2-3 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
1 łyżka miodu,
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Sałatka:
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
Szparagi dokładnie umyć, gotować na parze przez ok. 3-4 minuty.
Jajka ugotować na półmiękko.
Powyższe składniki ostudzić i wraz z awokado pokroić na duże kawałki (by awokado nie zciemniało skropiłam go cytryną). Wymieszać wszystko wraz z sałatą, posypać słonecznikiem, polać sosem. Włożyć do lodówki.

Sos winegret:
Do soku z cytryny dodajemy sól i pieprz (w oliwie sól się nie rozpuści!). Dodać zioła prowansalskie, miód, musztardę, żółtko (dzięki jemu składniki łatwiej się łączą) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podanych składników dolać oliwę w proporcji 3:1, dokładnie wymieszać.

Smacznego!







Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni