piątek, 14 lutego 2014




Przygotowałam coś na dzisiejsze świeto. Ciastka są kruchutkie, proste, przepyszne. Przełożone najpyszniejszą marmoladą truskawkową. Nie zawierają sztucznych barwników. 

Składniki:

Kruche ciasto:
375 g mąki,
3 żółtka,
300 g masła,
190 g cukru pudru

Lukier:
szklanka cukru pudru,
odrobina wrzątku,
kilka łyżek syropu z czarnego bzu

Wykonanie:

Składniki zmieszać ze sobą. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z odrobiną wrzącej wody i kilkoma łyżkami syropu z czarnego bzu.
Gdy kolor ciastek delikatnie się zezłoci wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć ulubioną marmoladą lub kremem. Polukrować.

Szczęśliwych walentynek!











Słodkie Walentynki 2014
Walentynki - czym TO się je?